rTMS bij depressie wetenschappelijk aangetoond

RTMS, of repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie is een effectieve, evidence based behandeling voor depressie. RTMS werd geïntroduceerd als een behandeling voor depressie eind jaren 1990. Sindsdien is wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd om de veiligheid van de behandeling vast te stellen en de meest effectieve protocollen te onderzoeken. Sinds 2008 rTMS wordt beschouwd als een veilige therapie, bepaald door de Food and Drug Administration (FDA-goedgekeurd).


Succesvolle behandeling met TMS

Duizenden depressieve patiënten zijn met succes behandeld met rTMS. Huidige protocollen hebben een succesratio van ongeveer 75% wanneer rTMS wordt gecombineerd met Cognitive Behavioural Therapy (CBT). Dat betekent dat 75% van de mensen die rTMS behandeling gecombineerd met CBT hebben, een significante vermindering van de depressie ervaren.

Patiënten die gediagnosticeerd zijn met een behandelresistente depressie (diegene die geen CBT hebben), vertonen ook een significante vermindering van de depressie.

Betere communicatie tussen netwerken in de hersenen

Een rTMS behandeling stimuleert de verschillende delen van de hersenen, door het toedienen van korte magnetische pulsen. Bij TMS Center Europe stimuleren we het prefrontale gebied, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de meest efficiënte plek is om te stimuleren. De stimulatie kan leiden tot een betere communicatie tussen de verschillende netwerken van de hersenen. Hierdoor kan de patiënt denken in rationelere patronen dan emotionele patronen. De symptomen van depressie zullen tijdens de behandeling geleidelijk afnemen.

 

De voordelen van een rTMS-behandeling bij depressie

  • rTMS heeft een succesratio van 75% op depressieve patiënten wanneer gecombineerd met cognitieve gedragstherapie
  • rTMS toont effectiviteit binnen 10 sessies
  • rTMS is volledig veilig na controle van het EEG (hersenonderzoek)
  • rTMS is pijnloos
  • rTMS heeft minimale bijwerkingen (alleen mogelijk hoofdpijn of onaangenaam gevoel op stimulatiegebied tijdens de behandeling)
  • rTMS heeft een langetermijneffect op depressie (>6 maanden)

 

AANMELDEN GRATIS QUICK SCAN