rTMS bij dwangklachten

rTMS toont bijzonder veelbelovende resultaten in de behandeling van dwangklachten (OCD/OCS). Sinds 2014 hebben veel mensen de behandeling ondergaan en is de effictiviteit aangetoond. 60% van de mensen met dwangklachten die worden behandeld met rTMS gecombineerd met Cognitieve Gedragstherapie, ervaren een aanzienlijke vermindering van de klachten.

Hoe werkt een rTMS behandeling?

Tijdens een rTMS-behandeling worden verschillende delen van de hersenen gestimuleerd door het toedienen van korte magnetische pulsen. Bij rTMS Nederland stimuleren we het centrale deel van de hersenen, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de meest efficiënte plek is om te stimuleren. De stimulatie kan leiden tot een betere communicatie tussen de verschillende netwerken van de hersenen. Het effect is dat de patiënt meer ontspannen en rustig is, waardoor hij of zij rationeler kan denken. Door gelijktijdig aan de rTMS behandeling ook cognitieve gedragstherapie toe te passen, wordt de persoon aangespoord om anders te gaan denken. De symptomen van dwang/OCS zullen tijdens de behandeling geleidelijk afnemen.

Wat betekent een rTMS-behandeling bij Dwang

  • rTMS heeft een succesratio van 60% op patiënten met dwangklachten (gecombineerd met CBT)
  • rTMS toont effect binnen 10 sessies; gezamelijke evaluatie over effectiviteit en voortgang behandeling
  • rTMS is volledig veilig na controle EEG
  • rTMS is pijnloos
  • rTMS heeft minimale bijwerkingen (alleen mogelijk hoofdpijn of onaangenaam gevoel op stimulatiegebied tijdens de behandeling)
  • rTMS heeft een langetermijneffect op dwangklachten (>6 maanden) voor degenen die reageren op de rTMS behandeling.